Centraal Museum Utrecht: Huisvestings- & organisatieadvies
In december 2020 gaf de gemeenteraad van Utrecht groen licht voor de bouw van een (gezamenlijk) nieuw depot voor het Centraal Museum, Utrecht, Erfgoed, Museum Speelklok en het Universiteitsmuseum. In dit nieuwe depotgebouw krijgen de collecties van deze instellingen een plek, evenals een aantal aan de collectie gebonden werkzaamheden. Als eerste stap in de realisatie van dit nieuwe gebouw zijn de behoeften van alle gebruikers vastgesteld in de vorm van een overzicht van het beoogde ruimtebeslag. In de volgende fase dient dit nader te worden uitgewerkt tot een ontwerp voor het nieuwe depotgebouw.
In de plannen voor het nieuwe depotgebouw is voor het Centraal Museum rekening gehouden met een aantal werkruimtes, waaronder een werkplaats voor de technische dienst(en). In het ontwerptraject zal het Centraal Museum de wensen en behoeften ten aanzien van deze ruimte concretiseren. In dat verband gaf het Centraal Museum de Melker & Partners de opdracht om een aantal huisvestings- en organisatievraagstukken te onderzoeken en een advies uit te brengen. dMP heeft op basis van het onderzoek 3 huisvestingsscenario’s en 3 organisatiescenario’s onderscheiden. De scenario’s zijn vervolgens beoordeeld op wenselijkheid en haalbaarheid en op basis van de beoordeling is er een advies uitgebracht aan het MT van het Centraal Museum.
Het Centraal Museum beschikt met de onderzoeksuitkomsten over objectieve informatie die richting kan geven aan besluitvorming omtrent het nieuwe depotgebouw en de daar aan verbonden veranderingen in de huisvesting en organisatie.
front foto: bezit van Centraal Museum Utrecht