Ontsluiting van de oudste Amsterdamse Archieven
Na oprichting van de Stichting Middeleeuwse Archieven Amsterdam (SMAA) ging Mariëlle Kruithof samen met Bas de Melker in 2018 aan de slag met de fondsenwerving voor het project Ontsluiting Gasthuisarchieven. Hun missie was om de oudste geschiedenis van Amsterdam verder boven water te krijgen.
Dankzij Stichting Dioraphte, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Pruikenbergfonds, het Hendrik Mullerfonds, de gemeente Amstelveen en het Stadsarchief Amsterdam kon SMAA begin 2019 van start gaan met het project. Het eerste project betrof de ontsluiting van de oudste Gasthuisarchieven uit de 14e, 15e en 16e eeuw, die de vroegste geschiedenis van de zorg in Amsterdam laten zien. SMAA wil de oudste archieven digitaal beschikbaar stellen zodat de meest bijzondere bronnen en verhalen uit de archieven toegankelijk worden voor een breed publiek.
Nu, in 2024 zijn de archieven volledig ontsloten en beschikbaar voor het brede publiek. Het project is succesvol afgerond onder leiding van projectleider Mariëlle Kruithof, in nauwe samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Verschillende stagiaires vanuit de faculteit Geschiedenis hebben met veel plezier gedurende 2019 en 2023 meegewerkt aan het project.
De alleroudste archieven van de stad zijn nu online raadpleegbaar via de website van het Stadsarchief Amsterdam. Lees hier meer over de resultaten van het project. Raadpleeg hier de inventaris van de Gasthuizenarchieven en ontdek de bijzondere oude bronnen. Dankzij de ontsluiting van de archieven is er nieuwe kennis over Middeleeuws Amsterdam beschikbaar voor iedereen die meer wilt weten. Met deze kennis zijn mooie dingen gemaakt, zoals een lesprogramma voor middelbare scholen (Archiving by Design) en een interactieve website over de belangrijkste gasthuizen in Middeleeuws Amsterdam die iedereen ten alle tijden kan bekijken. Ook worden de verhalen uit de archieven vertelt via het Instagram kanaal van SMAA.
En als bekroning van het mooie werk van Bas de Melker, onze oprichter en directeur die in 2018 overleed, is het project afgerond met de publicatie van een wetenschappelijke bronnenuitgave. Een mooiere nalatenschap kunnen wij ons niet bedenken..